friskochgalen

Presentation

URL:    http://friskochgalen.bloggplatsen.se
Registrerad:    2011-03-13 17:39
Senast inloggad:    2023-06-22 18:28
Bloggtitel:    friskochgalen
Förnamn:    MsEvolyn
Efternamn:   
Län:   
Kommun:   
Ort:   
Intressen:   

Om du vill kontakta mig så kan du göra det på: 

friskochgalen@gmail.com   






Välkommen till min blogg som jag så fiffigt kallar




Frisk & Galen!



11 december 2010

Min första erfarenhet med panikångest. Jag var uppe hela natten, kände en enorm stress, visste inte vad det var för något men var väldigt orolig.

Januari 2011

Fick mina första riktiga panikångestattacker.

Ibland ville jag bara dö.

Min sambo förklarade för mig att han kände igen mina symptom och att det nog var panikångest som det handlade om.

Februari 2011

Den värsta månaden i mitt liv.

Mars 2011

Startade min blogg Frisk&Galen, det var skönt att skriva av sig.

Var till vårdcentralen och tog EKG+blodprov, jag var fullt frisk.

Bokade en tid hos en kurator för min panikångest.

April 2011

Gjorde mitt första videoinlägg på bloggen. Var jättenervös.

Maj 2011

Var på mina två bokade möten hos en kurator. Skönt att väntan var över.

Bokade in ett möte hos en psykolog för KBT i juni.

Juni 2011

Var på mitt första möte med psykologen. Bokade in fler möten i augusti.

Tog bloggpaus.

Juli 2011

Gjorde ett videoinlägg med glädjetårar över hur långt jag har kommit.

Augusti 2011

Klarade av en stor utmaning, tältsemester långt hemifrån!

September 2011

Åkte tåg och buss för första gången på länge

Oktober 2011

Släppte taget och grät hos psykologen

November 2011

Sa Tack och Hej till psykologen - avslutade min KBT terapi

Juni 2012

Fick ett jobb! :D

September 2012

Fick ett nytt jobb ^^ Receptionist på litet hotell, kan ni tänka er?

December 2012

Besökte en arbetsplats (!) och fick ett nytt jobb

December 2013

Gick på bio!

April 2013

Fick besked om sommarjobb som receptionist på stort hotell, nervös!

Juni 2013

Gått klart mitt intro på repan och det går bra! :)

Augusti 2013

Jobbat hela sommar på repa, disk och städ. Får fortsätta jobba extra under hösten :D


September 2013


Följde med på personalfest. Åkte buss och var hemifrån hela dagen och jag hade roligt!

December 2013

Följde med på en till personalfest. Åkte buss igen och fick uppleva nya saker som jag aldrig fått göra om jag hade låtit rädslan fått styra :)

 

 

 

 

 


 

 

 



 

 

Presentation   

 

Här har jag skrivit av mig om min panikångest. Mina ups and downs, resan mot ett ångestfritt liv och förhoppningsvis hjälpt några andra på vägen. Bläddra gärna i genom bloggen, kanske hittar du något läsvärt.


Vad jag förstår så är vi många där ute som lider av panikångest. Men att det ofta känns som att man är ensam mot världen..


Frisk och galen, det var just så jag kände mig. Jag visste att jag var frisk, men ibland kände jag mig rent ut av GALEN! Panikångest är verkligeningen dans på rosor.

När jag startade bloggen så hade jag grov dödsångest. Jag grät och var rädd för att jag skulle bli sjuk och dö varje dag. Det var MINST SAGT hemskt!

Men idag så har jag övervunnit det mesta, bara en liten bit kvar känner jag :D

Jag vill gärna hjälpa andra på vägen, jag vet ju hur det känns när man är mitt i skiten...


Jag är 23 år och bor tillsammans med min sambo. Mer än så tänker jag inte berätta eftersom jag önskar att vara anonym på den här bloggen. Namnet Evolyn är påhittat. Jag fick reda på att jag hade panikångest i januari 2011 men har troligen haft det längre utan att jag har vetat vad det var.


Jag vill påpeka att jag absolut inte är någon expert inom området och att det jag skriver i min blogg endast är mina egna tankar och funderingar.

Alltså, om du vill ha svar på frågor om panikångest så är det bättre om du kontaktar en läkare eller besöker en trovärdig hemsida som handlar om panikångest. Jag kan varmt rekommendera http://www.sps.nu


Men du är välkommen att ställa frågor till mig som rör hur jag känner för panikångest, hur jag lever mitt liv eller hur jag hanterar/hanterade min panikångest   

 




Vad är panikångest?

Kopierat från wikipedia.se


Panikångest, känsla av svår ångestpanik och rädsla för sitt liv som uppkommer hastigt och utan någon synbar yttre anledning. Uppstår ofta i pressade situationer men kan för vissa komma till synes oväntat. Vanliga symptom är hjärtklappningyrsel, ansträngd andhämtning, bröstsmärtor, kvävningskänslor, domningar, stickningar i tinningarna, en känsla av att hjärtat stannar, overklighetskänslor eller en tro på att man håller på att bli galen, svimma eller dö.


En typisk situation kan vara att en person drabbas av en panikattack en första gång utan yttre anledning, kanske för att han eller hon märkte något märkligt men harmlöst fysiskt symptom och blev rädd, varefter kroppens normala, men obehagliga, adrenalinsvar misstolkas. Efter den obehagliga upplevelsen börjar personen känna rädsla för att det ska hända igen och börjar därför noggrant känna efter i kroppen efter eventuella kroppsliga symptom, till exempel hjärtslag eller puls, som kan förvarna för en ny attack. Detta ökar anspänningen och därmed drastiskt risken för att det ska hända igen. Känslan av att dö, eller att hålla på att dö, är ofta så stark att man vid den första attacken ofta söker akut läkarvård, vilket man bör, då det kan vara något fysiskt fel, men som regel efter kontroll av till exempel EKG konstateras ofta panikångest. De flesta inom vården är kunniga inom området och noga med att förklara för patienten att det var korrekt att uppsöka läkare och det är viktigt att man inte känner sig dum, att känslan ofta är såpass kraftig att man fruktar för sitt liv. Det är dock inte ovanligt att man inte känner sig helt övertygad om att det verkligen inte är något fysiskt fel, att man tror att läkaren har missat något. Det kan ta väldigt lång tid att verkligen förstå att det är panikångest och att det är den egna kroppen som spelar en ett spratt. Vissa patienter blir botade bara av att få veta att det är den här onda cirkeln som ligger bakom deras symptom, medan andra behöver professionell hjälp under flera år för att komma ur det. Det är dock viktigt att förstå att det är en diagnos och att man inte skall känna sig dum, fånig, löjlig eller skämmas för utan att man skall bli tagen på allvar, att det är mycket jobbigt att råka ut för och att man inte skall dra sig för att söka hjälp.


Den drabbade personen kan börja dra sig undan från sociala aktiviteter av rädsla för vad andra ska tro och tycka, något som kan leda till komplikationer i form av social fobi, cellskräck och torgskräck. Panikångest kan numera ofta framgångsrikt behandlas med kognitiv beteendeterapi.


Panikångest kan uppstå när en person känner rädsla för att bli ensam eller misslyckas på annat sätt i livet under stark och/eller långvarig stress. Den kan också komma när man tvärtom lyckats slappna av på ett sätt som man inte är van vid, eftersom kroppen då plötsligt kan kännas annorlunda. Panikångest upplevs totalt annorlunda än t ex generaliserad ångest, men har samma bakomliggande mekanismer och orsaker, främst en omedvetet förhöjd anspänningsnivå.


En kort kom-ihåg-lista för akuta situationer:

- Känslorna är helt normala - Känslorna är inte skadliga - Lägg inte på skrämmande tankar - Andas lugnt - Beskriv vad som verkligen händer - Tillåt dig att känna det du känner just nu - Vänta - så går ångesten över - Känn hur ångesten minskar - Detta är ett tillfälle att göra framsteg - Tänk på de framsteg du gjort - Planera vad du skall göra härnäst - Börja om med det du tänkte göra från början


Att gå ut en stund kan hjälpa (särskilt om paniken kommer på natten), då man får tillfälle till sinnesintryck som man är mer van vid och uppfattar som normala, t ex vinddrag, vindbrus och kyla.



Behandling

Vid onormalt mycket eller långvarig panikångest (så kallat panikångestsyndrom) kan det vara nödvändigt med läkemedelsbehandling. Detta för att höja patientens livskvalitet och underlätta vardagen. I vissa fall när ångesten förvärras kan det vara nödvändigt att ta till med så kallade bensodiazepiner en kort tid för att senare byta till en annan typ läkemedel.


Andra metoder, som ofta kombineras med farmaceutisk behandling är dialektisk beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi som lär patienten hur man på egen hand ska kontrollera ångesten. Även hypnos har visat sig ha effekt mot långvarig panikångest.

Presentation

Mitt motto:
När du känner att rädslan sätter stopp, att ångesten trycker upp i halsen och kroppen fryser till is. Det är då du ska ta tag i din egen krage och härda. För varje gång du vunnit, desto lättare blir det. Jag lovar :)

Fråga mig

11 besvarade frågor

Omröstning

Klicka gärna och svara, skulle vara kul att veta hur många läsare jag har :)
 Jag är inne här regelbundet :)
 Jag är här ibland, men sällan
 Det är min första gång jag är här nu och gillar det jag ser :)
 Jag råkade bara klicka förbi ;)

 

Det finns hjälp att få ♡

Behöver du prata om det du inte kan prata om?

Länkar

Skriv i min gästbok!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards